Narcís Gironell

Gironell és un artista d’àmplia i reconeguda trajectòria que disposa d’un registre propi que s’inspira en el pop, la iconografia publicitària, l’imaginari cinematogràfic, la cultura urbana, l’estètica japonesa, les narracions populars, etc.

Una atractiva Heidi que sosté el seu univers alpí dins una bola de cristall; el conegut Marco com un elegant executiu que viatja en un avió; la Ventafocs s’ofereix lascivament damunt d’un cotxe de carreres que ha deixat de ser una carrossa o una carbassa; Minnie (la de Mickie Mouse) amb aparença de vampiressa; sèries de peces sobre Amèrica i Xangai on s’exalta la suposada perfecció dels somnis cosmopolites i, sempre, dones i més dones d’una capacitat seductora extrema que abasten tots els models que ens ofereix la tipologia pròpia del paper satinat i els anuncis televisius: les joves lolitas, les alliberades, les mares perfectes, les models impossibles…

El resultat són unes obres d’aparença feliç i lluent, un univers acolorit i luxós amb un rerefons molt més irònic, sinistre i crític del que pot semblar a primera vista. En conjunt podríem parlar d’un arxiu visual de la societat contemporània amb els seus tics consumistes, les seves promeses continues, els seus clixés de perfecció i benestar. Totes aquestes imatges seductores i artificioses amaguen però, la doble moral que permet llegir la innocència, la bellesa i la perfecció com una promesa de quelcom més carnal i obscur.

Una exposició que proposa un intens recorregut per aquesta inconfusible món propi que es completa amb un catàleg on es documenta la pràctica totalitat d’aquests vuit anys de treball.

(…) Les obres de Narcís Gironell es troben a mig camí entre la idealització de la bellesa a través de l’exaltació de la reproducció mercantil i la feminitat passada pels filtres de la cosmètica, i deixa una porta oberta a la perversió. Una mimesi del gènere femení en la societat contemporània, la independència edulcorada amb elements ornamentals propis de les tendències creades per les multinacionals de la moda, jugant entre allò actual i allò retro, passant per allò vintage.

En Narcís coneix bé els efectes hipnòtics de la seducció i els porta a la pràctica mitjançant un procés que s’allunya del pintor de retrats reconegut tot inclinant-se cap a les arts gràfiques publicitàries, que són les més sensates i les visualment més impactants. Representa la societat indulgent que ignora l’advertència de catàstrofes imminents i que, tot i ser conscient del seu pecat, s’hi recrea, descarada; i és que un clixé porta a un altre en aquest fantàstic bosc iconoclasta contemporani, i és així com continua sempre.

Big sea, great opportunities

| |

Big sea, great opportunities – 2011 Painting, vinyl, gold, silver, glitter on steel- 6m. x 3m. Odense Havn, Odense Denmark http://www.odensehavn.dk   READ MORE